vertelt de zesjarige Roos alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
“Als je goed voor de planeet zorgt, zorgt de planeet ook goed voor jou"
Roos Scholte en Myrte Hengelmolen zijn al een aantal jaren buren van elkaar en inmiddels ook goede vriendinnen. Roos zit in groep drie en vindt het net als Myrte belangrijk om goed met de aarde om te gaan.
“Want,” zegt Roos, “als je goed voor de planeet zorgt, zorgt de planeet goed voor jou”. Ze is daarom ook heel trots op het werk dat Myrte doet als inkoop en productontwikkelaar bij A House of Happiness.

A House of Happiness
Al sinds 1919 maakt A House of Happiness gordijnen en mag zich nu, 100 jaar later, officieel een Koninklijk bedrijf noemen. De Friese roots, het Dutch design en de duurzame productie zijn door de jaren heen belangrijke kernwaarden.
“Duurzaamheid zit in ons DNA” zegt Myrte, “We zijn continu bezig om onze productie te verbeteren, want we voelen onze verantwoordelijkheid voor de volgende generatie. Zij moeten ook kunnen genieten van al het moois dat de planeet te bieden heeft”.
Verantwoorde productie en consumptie
Bij het produceren van gordijnen komt heel veel kijken. In het Happy Green Book deelt A House of Happiness hoe zij duurzaam en verantwoord produceren. Bijna de helft van de omzet van alle gordijnen bestaat al uit duurzame stoffen, gemaakt van bijvoorbeeld gerecyclede t-shirts, gerecyclede PET flessen of van het Better Cotton Initiative katoen. Daarbij moeten de leveranciers en partners zich houden aan strenge eisen. Zo mag er tijdens het verven van de producten niet met schadelijke stoffen gewerkt worden en moeten alle partners zich houden aan de BSCI norm, die als doel heeft om veilige werkomstandigheden te creëren en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Daarnaast zijn veel van onze stoffen gecertificeerd met Oeko-Tex en GRS.”
Oeko-Tex is een wereldwijd test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker. GRS, Global Recycle Standard, is een norm die de aanwezigheid en hoeveelheid gerecycled materiaal in weefsels verifieert en de stroom van grondstoffen van de bron tot het eindproduct volgt.

Het twaalfde doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is: verantwoorde consumptie en productie. Eén van de targets die onder dit doel valt is het schoner maken van de productie. Voor 2030 is het internationale doel om de afvalproductie te beperken door afval te verminderen, recyclen en hergebruiken. A House of Happiness is daar al druk mee bezig. In 2025 willen zij minimaal 90% van het afval recyclen.
Circulair: Gordijnen van eigen snijafval
“Dit jaar hebben we voor het eerst gordijnen gemaakt van ons eigen snijafval!” vertelt Myrte enthousiast. “Dat is geen eenvoudige klus, want gordijnen bestaan meestal uit meerdere grondstoffen. Ons snijafval hebben we laten vervezelen en daar hebben we garen van gesponnen. Zo hebben we ons snijafval gebruikt om nieuwe gordijnen van te maken en is de cirkel weer rond! Al ons snijafval wordt gescheiden, zodat wij waar mogelijk ons afval kunnen recyclen bij onze recycle specialist! 84% van onze gordijnstoffen heeft een homogene samenstelling, het snijafval van deze stoffen wordt gedurende het hele jaar netjes gesorteerd en verzameld zodat we aan het einde van het jaar ons snijafval kunnen recyclen.”
“We zeggen niet dat we alles goed doen, maar het is een proces zonder eindbestemming.
LAP. Liefde. Aandacht. Progressie.
Naast verantwoord produceren, worden ook op de werkvloer bewuste keuzes gemaakt.
“In elk stukje van het bedrijf zoeken we de balans tussen people, planet en profit. Samen met Fier (landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties) zijn we een LAPatelier gestart waar vrouwen samen komen, kunnen bouwen aan een toekomst en prachtige producten kunnen maken. Een deel van ons snijafval wordt door de vrouwen van Fier gebruikt om vlaggetjes, iPad hoezen en nog veel meer nieuwe producten van te maken. Dat verkopen ze via hun website, op Bol.com en in de kringloopwinkel.”

Duurzame productie
– de normaalste zaak van de wereld.
“Laatst zat Roos bij ons thuis aan tafel en zei dat ze geen vlees wilde eten.” Roos knikt en zegt: “Het is niet goed voor de dieren en niet voor het milieu”. “Toen ik zo oud was als Roos, dacht ik daar helemaal nog niet over na. Maar voor de jongere generatie is het nu heel normaal om bewuste keuzes te maken. Tegenwoordig communiceren wij dat we duurzaam en verantwoord produceren, maar eigenlijk willen wij dat helemaal niet meer hoeven te communiceren. Voor ons is het een norm en een standaard en we zouden willen dat dat over de hele wereld zo wordt.”
Laten we allemaal door de ogen van Roos naar onze productie en consumptie kijken; als wij goed voor de aarde zorgen, zorgt de aarde goed voor ons én de volgende generatie.
Kijk voor meer informatie over de duurzame keuzes van A House of Happiness en het Happy Green Book op ahouseofhappiness.com
Over de Fair Vooruit expositie
A House of Happiness is onderdeel van de SDG expositie Fair Vooruit, naar een idee van de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
De expositie toont portretten van lokale mensen die zich actief inzetten en bijdragen aan één of meerdere SDGs. De Sustainable Development Goals, ook wel bekend als Global Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn zeventien doelen van de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken.
De Fairtrade Gemeente campagne draagt bij aan 10 van de 17 SDG’s. Fairtrade staat voor eerlijke handel, waardoor boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en kunnen werken onder gezonde en veilige omstandigheden.
Fair Vooruit zoomt in op vijf SDGs en draagt daarmee bij aan de herkenbaarheid en bewustwording van Fairtrade en de Global Goals.
Fysieke expositie
De expositie is fysiek te bekijken bij De Kanselarij in Leeuwarden en binnenkort ook bij het Noordelijk Film Festival. Ook exposeren? Neem contact op met de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
Over de makers
Fotografie: Menno de Boer
Tekst: Annouk Postma
Naar een idee en uitvoering van werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
A House of Happiness draagt bij aan:
SDG 8 – Waardig werk en economische groei
SDG 12 – Verantwoorde productie en consumptie