Salah vertelt met een grote lach en vol trots over zijn werk in de foodtruck van JOF.
“Van vrijwilligerswerk naar een kans op betaald werk”
De foodtruck van JOF is een multifunctionele truck waar jongeren leren om een cateringconcept te ontwikkelen en krijgen een kans op waardig werk door aandacht te geven aan ondernemerschap en creativiteit. Salah Aldin Alaybi en projectleider Johannes van Wieren vertellen samen over de impact van dit project.

Stichting Jong & Ondernemend Fryslân
JOF, Stichting Jong en Ondernemend Fryslân, stimuleert jongeren die nieuw zijn in Friesland op het gebied van ondernemerschap. Om nieuwkomers en lokale inwoners met elkaar te verbinden worden er verschillende ontmoetingsmomenten georganiseerd. Samen met Stjoer organiseert JOF maandelijkse Meetups, ontmoetingsavonden met muziek, spelletjes en entertainment. Daarnaast zijn een aantal medewerkers van JOF samen met Stjoer betrokken bij de organisatie van Sedrana. Hier wordt iedere woensdag en donderdag een Sociale Inloop georganiseerd voor nieuwkomers waar ontspanning en ontmoeting, ondersteuning en informatie centraal staat.
“Het idee van een foodtruck hebben de jongeren zelf aangedragen. Eten en samen komen zit in de cultuur van veel nieuwkomers. Vanuit het idee: wat komen we hier brengen, was het concept snel bedacht, namelijk hele mooie traditionele recepten.” vertelt Johannes, projectleider catering bij JOF.
Waardig werk en economische groei
Een van de targets van SDG 8 is het bevorderen van ontwikkeling die productieve activiteiten ondersteunen, zoals waardig werk, ondernemerschap, creativiteit en innovatie. Ook is, of beter gezegd was, het doel om tegen 2020 het aandeel van jongeren tussen de 15 en 24 jaar die niet aan het werk zijn, geen onderwijs volgen en niet met een opleiding bezig zijn terug te schroeven.
Maar door de negatieve economische gevolgen van COVID-19 is dit aandeel gestegen. In de Europese Unie had één op de zes jongvolwassenen geen baan, onderwijs of opleiding in 2020 volgens Eurostat (mei, 2021), het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. Met projecten zoals de JOFtruck krijgt deze groep jongeren weer een kans op waardig werk.
Zelfvoorzienend
Jongeren die mee willen werken aan het JOF Truck en Catering project krijgen de kans om hun vaardigheden te laten groeien en een concept te ontwikkelen. Samen verzorgen zij de catering bij lokale organisaties en reizen samen met de foodtruck naar lokale festivals om heerlijk eten te verzorgen.
“Het idee was om met de foodtruck zelfvoorzienend te worden, zodat er geen fondsen meer nodig zijn en de jongeren die meewerken er ook iets aan verdienen. Dat is een heel belangrijk doel van de foodtruck: de jongeren betalen waar ze voor gewerkt hebben.” vertelt Johannes. Begin 2020 leek het er op dat het cateringteam er ook echt wat aan kon verdienen. De JOFtruck groeide steeds verder uit. Maar aan de vooravond van een hele grote cateringklus, toen het team al middenin de voorbereidingen zat, werd alles stopgezet door de eerste welbekende lockdown als gevolg van de corona crisis.
“Salah groeide mee met het reilen en zeilen van de foodtruck. Hij weet precies wat er geregeld moet worden en hoe het werkt in de keuken. Ik kan Salah nu de sleutels geven en hij kan het verder helemaal zelf regelen.” Salah lacht en zegt: “Mijn plan was ook om steeds meer te leren, zodat ik later mijn eigen restaurant kan openen. Nu door corona ben ik van horecaondernemer naar autohandelaar gegaan. Door corona moest ik op dat moment wat anders doen, want ik moet ook inkomen hebben.”
Contact met het werkveld
“Het is voor nieuwkomers niet altijd makkelijk om hier een netwerk op te bouwen. Friezen zijn over het algemeen afwachtende mensen. Daarom is het heel leuk om voor Friese bedrijven te koken. Wanneer Salah of een van de andere koks iets vertellen, dan zie je dat men dat waardeert. Maar wanneer ze dan het eten proeven… Nou dan zijn ze nog net niet aan het knuffelen, zo lekker. Het is wel spannend om iets te serveren wat de boer niet kent, maar als de mensen het dan eenmaal proeven zijn ze om!” zegt Johannes.
JOF werkt veel samen met organisaties en horeca ondernemers in Leeuwarden. Dat netwerken heeft veel jongeren kans op een nieuwe baan gegeven. Voor een groot netwerkbijeenkomst hebben medewerkers van het cateringteam mogen samenwerken met een sterrenkok van een michelinsterren restaurant.
“Super leerzaam. Alles was super strak georganiseerd. Een gouden ervaring. Het was weer een nieuw contactmoment voor de jongeren en het werkveld.” vertelt Salah.

Nieuw, jong en ondernemend
Stel je bent nieuw in een land waarvan je de taal niet spreekt en je hebt geen contacten die je kunnen helpen. Dan is het vinden van werk niet gemakkelijk. Dit was ook de situatie van Salah toen hij op zijn zestiende vanuit Syrië naar Nederland kwam.
“Toen ik in Leeuwarden kwam wonen kende ik niemand en daardoor was ik veel thuis. Maar na een paar maanden merkte ik dat zo veel thuis zijn niet goed is. Ik wilde de deur uit. Via welzijnsorganisatie Wellzo, tegenwoordig Stichting Amaryllis, ben ik toen in contact gekomen met JOF. Ik werd uitgenodigd voor een kopje koffie in het Meet-up Café en nu, vier jaar later, kom ik er nog steeds.”
Meer dan vrijwilligerswerk
De projecten van JOF zijn meer dan alleen vrijwilligerswerk vinden Salah en Johannes. Het biedt een kans om nieuwe mensen te leren kennen, een netwerk op te bouwen en door te groeien. “Via JOF en een traject bij Omrop Fryslân heb ik uiteindelijk een baan aangeboden gekregen bij een typische Nederlandse winkel.” vertelt Salah enthousiast, “Ik zag dat totaal niet aankomen. Het is een soort ketting die wordt gekoppeld. Je ziet de ketting niet, dus je weet niet wanneer of wat er gaat komen en dan ineens gaan er onverwachte deuren open.”
“Bij JOF zijn we persoonlijk betrokken om iemand een kans op waardig werk en een goed inkomen te bieden, daarom werken we constant aan die integratie, zodat mensen kunnen doorgroeien.”
“Vrijwilligerswerk is niet perse alleen maar onbetaald werk, zo moet men niet denken.” vindt Salah, “Het is een manier om kennis te vergaren en je vrije tijd te vullen. Als JOF na een activiteit geld overhoudt dan krijgen wij ook een deel. Het is ook een soort bijbaan, daar wil ik JOF voor bedanken.” zegt Salah met een grote glimlach op zijn gezicht.
Over de Fair Vooruit expositie
Jong & Ondernemend Fryslân is onderdeel van de SDG expositie Fair Vooruit, naar een idee van de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
De expositie toont portretten van lokale mensen die zich actief inzetten en bijdragen aan één of meerdere SDGs. De Sustainable Development Goals, ook wel bekend als Global Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn zeventien doelen van de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken.
De Fairtrade Gemeente campagne draagt bij aan 10 van de 17 SDG’s. Fairtrade staat voor eerlijke handel, waardoor boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en kunnen werken onder gezonde en veilige omstandigheden.
Fair Vooruit zoomt in op vijf SDGs en draagt daarmee bij aan de herkenbaarheid en bewustwording van Fairtrade en de Global Goals.
Fysieke expositie
De expositie is fysiek te bekijken bij De Kanselarij in Leeuwarden en binnenkort ook bij het Noordelijk Film Festival. Ook exposeren? Neem contact op met de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
Over de makers
Fotografie: Menno de Boer
Tekst: Annouk Postma
Naar een idee en uitvoering van werkgroep Fairtrade Leeuwarden.
Stichting Jong en Ondernemend Fryslân draagt bij aan:
SDG 1 – Geen armoede
SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn
SDG 8 – Waardig werk en economische groei
SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie